Kehitysyhteistyö on yhä useammin myös yritysten ilmastotyötä

Suomalaisyritysten kehittämät ratkaisut hillitsevät maailmalla ilmastokriisiä ja auttavat sopeutumaan siihen. Kestävän kehityksen tavoitteita tukeva yritystoiminta on yhä useammin osa Suomen kehitysyhteistyötä. Silloinkin paikalliset kehitystarpeet ovat aina työn lähtökohta.

Kuva: Vilja Pursiainen / Kaskas Media

Ulkoministeriö rahoittaa ja tukee yrityksiä, jotka edistävät kestävän kehityksen tavoitteita kehittyvien maiden markkinoilla. Lukuisat suomalaiset yritykset osallistuvat eri maiden ja alojen päästöjen vähentämiseen ja auttavat paikallisia sopeutumaan muuttuvaan ilmastoon.

Vaisalan laitteet pelastavat ihmishenkiä ennakoimalla sään ääri-ilmiöitä

Vaisala on tehnyt yhden historiansa suurimmista kaupoista Vietnamiin vuosina 2017–2020. Yhtiön toimittamat säätutkat, salamanpaikannusjärjestelmät ja sääennusteiden tuotantojärjestelmät auttavat ennakoimaan sään ääri-ilmiöitä maassa, joka on yksi ilmastonmuutoksen suurimmista kärsijöistä. Tämä 20 miljoonan euron kauppa on suoraa seurausta Suomen ja Vietnamin välisestä kehitysyhteistyöstä ja on osin rahoitettu ulkoministeriön korkotukiluotolla, joka on PIF-investointituen edeltäjä.

Betolar mullistaa betonin valmistuksen sivuvirtojen ja tekoälyn avulla

Betonissa käytettävän sementin valmistus on yksi suurimmista hiilidioksidipäästöjen lähteistä maailmassa. Materiaaliteknologian Googleksi itseään kutsuva Betolar korvaa betonin valmistuksessa sementin sideaineilla, jotka tehdään teräs-, kaivos-, metsä- ja energiateollisuuden sivuvirroista. Näin betonin raaka-aineiden hiilijalanjälki pienenee jopa 80 prosenttia. Yhtiö on luonut kumppanuuksia Kaakkois-Aasiassa Business Finlandin ja ulkoministeriön rahoittamassa Developing Markets Platform(Linkki toiselle web-sivustolle.) -hankkeessa vuodesta 2020 lähtien.

Salo Solar vie aurinkoenergiaosaamista ja puhdasta energiaa Thaimaahan

Salosta ponnistanut kotimainen aurinkosähköteknologiakonserni Solar Finland solmi vuonna 2022 Thaimaahan merkittävän investointisopimuksen, joka vähentää maan riippuvuutta fossiilisista energialähteistä. Yhtiö on sopinut aurinkopaneeleita valmistavan tuotantolaitoksen perustamisesta maahan. Tuotantolaitoksen rakentamisesta ja ylläpidosta vastaa yhteisyritys Salo Tech Thailand Ltd, jonka omistajia ovat myös suomalainen kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja Finnfund(Linkki toiselle web-sivustolle.) sekä Thaimaan valtion omistama PEA Encom International -energiayhtiö.

Ulkoministeriön Jotta elämä olisi hyvää kaukana ja lähellä -kampanja osoittaa, miten kehitysyhteistyö ja yritysten ilmastotyö vähentävät ilmastonmuutoksen vaikutuksia elämään kehittyvissä maissa ja Suomessa. Mitä yhteistä on kahvilla, kehittyvien maiden elinkelpoisuudella ja Suomen talouskasvulla?

Katso kampanjavideo.(Linkki toiselle web-sivustolle.)