Hanketuen haku suomalaisille kansalaisjärjestöille vuosille 2025-2028 on avattu

Ulkoministeriö on avannut hanketuen hakukierroksen suomalaisille kansalaisjärjestöille. Haku on käynnissä 22. tammikuuta–8. maaliskuuta 2024. Hakukierroksella voi hakea valtionavustusta kehitysyhteistyöhankkeisiin vuosille 2025–2028. Myönnettävä tuki on osa kansalaisyhteiskunnan kehitysyhteistyöhön suunniteltua kehitysyhteistyömäärärahaa.

Hanketuki suomalaisille kansalaisjärjestöille on osa Suomen kehityspolitiikan ja hallitusohjelman toimeenpanoa. Järjestöjen kehitysyhteistyöhankkeet lisäävät Suomen kehitysyhteistyön monimuotoisuutta ja vaikuttavuutta. Hanketuella suomalaiset järjestöt ja niiden kumppanit vahvistavat kehittyvien maiden kansalaisyhteiskuntatoimijoiden kapasiteettia sekä tukevat kansalaisyhteiskuntien tilaa, toimintaedellytyksiä ja demokraattisuutta.

Hanketuen hakukierros on auki 22.1.–8.3.2024. Haku toteutetaan ensimmäistä kertaa valtionhallinnon uudessa, yhteisessä Haeavustuksia.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) -palvelussa. Hakuilmoitus, vakioehdot, hakukierrosta koskevat arviointikriteerit ja hakuohjeet löytyvät palvelun verkkosivuilta. Palvelun tekniset käyttöohjeet löytyvät Valtiokonttorin verkkosivulta.

Hanketukea koskevat ehdot noudattavat jatkossa uutta valtiovarainministeriön vakioehtomallia. Uutena asiana tällä hakukierroksella on, että osana omavastuuosuutta voi esittää muista kuin ODA-maista myönnettyä julkista rahoitusta. 

Valtionavustushakemukset arvioidaan vähimmäisvaatimusten, laadullisten arviointikriteerien sekä hallitusohjelmaan nojaavan kokonaisharkinnan pohjalta. Vähimmäisvaatimukset täyttävät hakemukset etenevät laadulliseen arviointiin ja kokonaisharkintaan. Haku ei velvoita ulkoministeriötä myöntämään valtionavustusta kaikille hakijoille tai haettua avustusta täysimääräisenä. Hakukierrokselle on suunniteltu määrärahaa enintään 25 miljoonaa euroa vuosille 2025–2028.

Hakijat voivat toimittaa hakukierrosta koskevia kysymyksiä kansalaisyhteiskuntayksikköön sähköpostitse osoitteeseen: hanketuki.um@gov.fi 9. helmikuuta 2024 saakka. Vastaukset julkaistaan ulkoministeriön hanketuen verkkosivuilla 16. helmikuutta 2024 mennessä.