16.2.2024

Slovakia: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Ajankohtaista

Slovakia on poistanut kaikki koronapandemiaan liittyvät rajoitukset.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki
Konsulisuojeludirektiivi
Laki matkapalveluyhdistelmistä

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Matkustaminen Slovakiassa on pääosin turvallista.

Rikollisuus

Erilaisia omaisuuteen kohdistuvia rikoksia esiintyy Slovakiassa jonkin verran. Etenkin kaupungeissa tulee varoa taskuvarkaita, joita liikkuu muun muassa toreilla, tavarataloissa ja liikennevälineissä. Turismi lisääntyy jatkuvasti ja varsinkin kesäkuukausina ja joulumarkkinoilla tavanomaisen rikollisuuden riskit kasvavat. Pidä hyvää huolta passistasi ja rahoistasi. Myös matkapuhelimet ja muut laitteet houkuttelevat varkaita.

Tärkeimmistä asiapapereista kuten passista, luottokorteista ja lentolipuista on hyvä ottaa kopiot, ja säilyttää ne erillään alkuperäisistä tai skannattuina sähköisesti saatavilla. Varkauksista ja passin katoamisesta on aina ilmoitettava paikalliselle poliisille.

Matkustusasiakirjan katoamisesta tulee tehdä ilmoitus lähimmälle poliisiasemalle.

Slovakian poliisilla on oikeus periä sakot ulkomaalaisilta paikan päällä käteismaksuna ja ottaa ulkomaalaisen matkustusasiakirjat haltuunsa, kunnes sakko on maksettu. Nykyisin sakot voi maksaa myös ulkomailta käsin. Linkki poliisin verkkosivuille: http://www.policiasr.sk/(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Hätänumerot Slovakiassa: (24/7)

yleinen hätänumero: 112
poliisi: 158
palokunta: 150
ambulanssi: 155, 16155
vuoripelastuspalvelu - Mountain Rescue 18 300

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Julkinen liikenne Slovakiassa on turvallista.

Auton pysäköinti vartioidulle parkkipaikalle on suositeltavaa. Auton sisätiloihin ei tule jättää irtotavaroita kuten navigaattoreita. Jalankulkijana ole varovainen, kun ylität tietä, jopa suojateillä vihreän valon palaessa.

Slovakiassa sallittu veren alkoholipitoisuus tieliikenteessä on 0 promillea. Liikennerikkeestä perittävä sakko vaaditaan maksettavaksi käteisellä heti tapahtumapaikalla. Jos sinulla ei ole käteistä ja poliisi pyytää ajokorttiasi sakkomaksun pantiksi, älä luovuta ajokorttiasi, vaan pyydä poliisia ajamaan sinut lähimmälle pankkiautomaatille. Nosta rahat ja maksa sakko heti. Pantiksi luovutetun ajokortin saa takaisin vain hakemalla sen henkilökohtaisesti poliisiasemalta sakon maksamisen jälkeen. Tämä on maassa tilapäisesti oleskelevalle kallis toimenpide.

Luonnonolot

Äkillisistä säänmuutoksista saattaa aiheutua muun muassa tulvia. Paikallisia säätiedotuksia on syytä seurata ja noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita. Slovakian hydrometeorologian laitoksen verkkosivut: http://www.shmu.sk/en/?page=10(Linkki toiselle web-sivustolle.). Seuraa talviaikana vuoristoalueella myös lumivyöryvaarailmoituksia.

Terveys

Kattava koko matkan ajan voimassaoleva matkavakuutus on suositeltavaa ottaa ajoissa ennen matkalle lähtöä. Omaisille on hyvä ilmoittaa yhteystiedot matkan aikana.

Suurlähetystö suosittelee eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC) hankkimista. Kelan myöntämällä ilmaisella kortilla matkailija saa välttämätöntä hoitoa akuutissa sairaustapauksessa samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat. Sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta, eikä sairaankuljetuksia ulkomailta kotimaahan. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista löytyy lisätietoa Kelan verkkosivuilta https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Matkustajan kannattaa selvittää etukäteen matkakohteensa tartuntatautitilanne. Terveydenhoitoon liittyviä asioita sekä tilannetietoja mahdollisista tartuntataudeista löytyy seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:

Bratislavassa toimii yksityisiä lääkäriasemia, joilta saa englanninkielistä palvelua. Lisätietoja 4expat.eu-sivustolta http://www.4expat.eu/en/information/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

24/7 auki olevia sairaaloita Bratislavassa:

Bratislava I. Miczkiewiczova ,13 tel. 02/ 5729 0111
Bratislava II. Ružinovská 10 , tel. 02/ 4823 4111
Bratislava III, IV. Limbova 5, tel. 02/ 5954 1111
Bratislava IV. Antolská 11,tel. 02/ 6867 1111

Päivystävä hammaslääkäriasema (akuutit vaivat):

Bratislava I, II, III, IV, V, Drieňová 38 tel. 02/4342 3433

24/7 apteekkeja Bratislavassa:

Račianske mýto 1/A, tel.02/4445 5291
Ružinovská 12 , tel. 02/4821 1000

Äkillisessä sairastapauksessa kannattaa myös kysyä päivystävien lääkärien yhteystietoja esimerkiksi oman hotellin ja muun majoituspaikan henkilökunnalta.

Vesijohtovesi on Slovakiassa juomakelpoista.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Löydät ne seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas"
Maailman terveysjärjestö WHO
Euroopan tartuntatautivirasto

Maan lait ja käytännöt

Liikuntaesteisiä ei ole Slovakiassa huomioitu samassa määrin kuin esimerkiksi Suomessa. Bratislavassa kadut ovat pääosin hyväkuntoisia, mutta esimerkiksi vanhan kaupungin kadut ovat mukulakivipäällysteisiä.

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Prahan-suurlähetystö


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.

Ennen matkaa, muista:

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liittyvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat