Kolumbian markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

Kolumbia on yli 50 milj. asukkaan kasvava kansantalous, joka tarjoaa mahdollisuuksia niin kulutuskysynnässä ja tuotannossa kuin B2B- ja B2G-markkinoillakin. Kysyntää on digitalisaatiolle ja automaatiolle, bio- ja kiertotalousratkaisuille sekä koulutus-, energia- ja turvallisuussektorin tuotteille sekä satamatoimintaan liittyvään teknologiaan.

Kolumbian talous on Latinalaisen Amerikan neljänneksi suurin (BKT 327 mrd € v. 2022) Brasilian, Meksikon ja Argentiinan jälkeen. Maassa on yli 50 milj. asukasta ja potentiaalia sekä kulutuskysynnässä ja tuotannossa että business-to-business- ja business-to-government-markkinoilla. Palvelusektori on merkittävä ja edelleen kasvava alue.


Kolumbian talouskasvu on ollut alueen voimakkaimpia viime vuosikymmenet ja vuonna 2016 solmittu rauhansopimus on vahvistanut taloutta entisestään. Vuoden 2023 talouskasvuksi on arvioitu 1,4% ja ennuste vuodelle 2024 on 2% (IMF). Elpyminen nojaa investointeihin, jotka kohdistuvat uusiutuvaan energiaan, digitalisaatioon sekä maaseutukehitykseen, ml. kierto- ja biotalous ja yhteyksien rakentaminen (connectivity). Suomalaisyrityksille avautuu mahdollisuuksia hyötyä näistä merkittävästi. Maassa on selvästi kasvavaa kysyntää suomalaisten yritysten tarjonnalle koulutussektorilla.


Hallitus pitää digitaalista murrosta tärkeimpänä väylänä kehittää maan talouden perustaa hyödykepohjaisesta sellaiseksi, joka rakentuu korkeaa lisäarvoa tuottaville palveluille. Murros on jo vauhdissa ja kysyntä digitaalisille ratkaisuille kasvaa. Digitalisaatio ja automaatio ovat ajankohtaisia lähes kaikilla sektoreilla – erityiskiinnostusta suomalaisratkaisuja kohtaan on ollut mm. kaivosteollisuudessa. Energiasektorilla panostetaan vahvasti vihreään siirtymään. Start-up-yritykset menestyvät varsinkin teknologian ja palvelujen alalla, erityisesti pääkaupunki Bogotan ja ’kakkoskaupunki’ Medellinin alueella.


Kolumbia on Latinalaisen Amerikan johtaja kiertotalouden alalla. Se on esim. alueen ensimmäinen maa, jolla on kansallinen kiertotalousstrategia. Suomalaisyrityksillä on erityisen merkittäviä mahdollisuuksia olla mukana luomassa toimivia ja tehokkaita kaupunkiyhteisöjä kiertotalouden avulla. Pääkaupunki Bogota on kiinnostunut vähentämään ilmansaasteita ja vahvistamaan resurssitehokkuutta panostamalla moderneihin teknologioihin. Vesihuollon uudistus on monen kaupungin prioriteetteja.


Turvallisuus- ja puolustusalalla on avautunut uusia markkinamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Markkina puolustusalan tuotteille on alueen toiseksi suurin. Hallituksen näkyvät panostukset turvallisuuskysymyksiin varmistavat, että investoinnit jatkuvat myös tulevaisuudessa.


Kolumbia on Education Finlandin alueellinen kohdemaa, jossa on potentiaalia etenkin varhaiskasvatukseen, ammatilliseen koulutukseen, opettajakoulutukseen sekä koulutusalan digitalisaatioon liittyen. Suomella on koulutuskysymyksissä Kolumbiassa erinomainen maine, ja maan hallitus panostaa voimakkaasti sektorin kehittämiseen.


Antti Kaski, Suomen suurlähettiläs, Bogota (27.12.2023)