Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Marokko

Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

 

Marokko on läntisin Pohjois-Afrikan maista, ja sillä on rannikkoa sekä Atlantin valtamerelle että Välimerelle. Marokon naapurimaa idässä on Algeria, etelässä sijaitsevat kansainväliseltä asemaltaan edelleen kiistanalainen Länsi-Saharan alue sekä Mauritania. Pohjoisessa, Gibraltarin salmen toisella puolella Marokosta sijaitsee Espanja, jolle kuuluvat myös Ceutan ja Melillan kaupungit Afrikan mantereen puolella Pohjois-Marokossa.

 

Uskonto ja kielet

 

Marokko on maailman neljänneksi suurin arabimaa, ja amazigh-väestö (nk. berberit) muodostavat merkittävän vähemmistön. Islam on alueen hallitseva uskonto ja paastokuukausi Ramadania vietetään joka vuosi. Ramadanin vieton aika siirtyy islamilaisen ajanlaskun mukaan vuosittain kymmenkunta päivää aikaisemmaksi. Vuonna 2017 ramadan oli kesäkuussa. Maassa vieraileville matkailijoille Ramadan näkyy kauppojen aukioloaikojen ja paikallisen vuorokausirytmin muuttumisessa. Paikallisia tapoja kunnioittavaan pukeutumiseen ja julkisen syömisen välttämiseen on syytä kiinnittää ramadanin aikana huomiota.

Virallisia kieliä Marokossa ovat arabia ja tamazight. Arabian monista murteista alueella puhutaan darijaa, jossa on elementtejä arabian lisäksi tamazightin, espanjan ja ranskan kielistä. Ranskaa käytetään hallinnon ja liike-elämän kielenä, mutta myös englannin kielitaidolla pärjää suurimmissa Rabatin ja Casablancan kaupungeissa sekä erityisesti matkailijoiden suosimissa kohteissa.

 

Hankinnat

 

Paikalliset tuotteet ovat edullisia, mutta tuontitavaroiden hinnat ovat Euroopan tasoa. Tinkiminen on osa kaupankäynnin henkeä ja lähtötarjous kannattaa aloittaa alle puolesta ensimmäisestä kauppiaan tekemästä tarjouksesta erityisesti basaari tyyppisillä kauppapaikoilla ja toreilla. Kuten suosituissa matkustuskohteissa yleensä, edullisimmat hinnat löytyvät paikallisten markkinoilta ja kalleimmat rantahotellien putiikeista.

 

Paikallisia käsityötuotteita on tarjolla runsaasti, esimerkiksi puusta veistettyjä koriste-esineitä ja huonekaluja, mattoja, nahkatuotteita, metalliesineitä, koruja ja keramiikkaa. Marokkolainen tyyli on tunnettu väreistään, kauniista kuvioistaan sekä huolellisesti tehdyistä yksityiskohdista.

 

Ilmasto

 

Luonto on Marokossa erittäin monimuotoinen. Maan pohjoisosia hallitsee Rifin vuoristoalue, ja sisämaata pohjoisesta etelään hallitsee Atlasvuoristo. Marokon eteläiset ja itäiset osat kuuluvat Saharan autiomaahan, mutta rannikoilla ilmasto on välimerellinen ja Atlantin rannikon pohjoisosat ovat maan sateisinta aluetta. Lämpötilavaihtelut päivän ja yön välillä voivat olla suuria koko maassa johtuen aavikon läheisyydestä, erityisesti talvella. Marras- helmikuuhun ajoittuva talvi on Marokon sateisin vuodenaika.

 

Suurimpia ympäristöongelmia Marokossa ovat aavikoituminen, eroosio sekä vesivarantojen vähäisyys ja saastuminen. Maassa on maanjäristysten mahdollisuus, mutta tavallisimpia luontoon liittyviä riskejä ovat ajoittaiset tulvat ja erilaiset vyörymät vuoristoalueilla.

 

Kansalliset vapaapäivät

 

Uskonnollisten juhlapyhien lisäksi vapaapäiviä Marokossa ovat uudenvuodenpäivä ja vappu, sekä mm kansallispäivä ja kuninkaan syntymäpäivä. Uskonnollisten juhlapyhien ajankohdat vaihtelevat ja määräytyvät islamilaisen ajanlaskun mukaan.

 

Katso juhlapäivien ajankohdat täältä: http://www.finlande.ma/public/default.aspx?nodeid=44959&contentlan=1&culture=fi-FI

Koulut ja opiskelu

 

Julkisten koulujen opetuskieli on Marokossa arabia, kansainvälisissä yksityisoppilaitoksissa opetuskieli vaihtelee yleisemmin ranskan ja englannin välillä. Korkeakouluissa opetuskieli on alasta riippuen ranska, arabia tai englanti. Korkeakoulut sijaitsevat pääsääntöisesti Rabatissa ja Casablancassa. Jotkut suomalaiset yliopistot tarjoavat vaihto-opiskelumahdollisuuksia Marokkoon, kuten Helsingin yliopisto ISEP- vaihto-opiskeluohjelmansa kautta.

Maassa on lukuisia yksityisiä lastentarhoja 3-6-vuotiaille, ja sekä Rabatissa että Casablancassa useita vaihtoehtoja ranskan- ja englanninkielisistä yksityiskouluista. The Rabat American Schoolia pidetään yleisesti korkeatasoisena kouluna, jossa voi aloittaa kolmevuotiaana ja jatkaa aina 18-vuotiaaksi asti. Myös IB- tutkinnon suorittaminen on mahdollista. Suurimmissa kaupungeissa on lukuisia ranskalaista opetusohjelmaa noudattavia kouluja.

 

Kielikursseja tarjoavat esimerkiksi Institut Français, Goethe-Instituutti, British Council, American Language Center ja Cervantes kulttuuri-instituutti. Klassisen arabian ja paikallisen darijan murteen opiskelulle on hyvät mahdollisuudet.

 

Majoitus

 

Majoitusta on tarjolla viiden tähden hotelleista edullisiin hostelleihin ja riadeihin, jotka ovat usein tunnelmallisia sisäpihan puutarhoineen. Majoittumisessa tulee huomioida paikallinen kulttuuri. Osa perinteisimmistä majoituspaikoista ei välttämättä salli marokkolaisten naimattomien pariskuntien yöpymistä samassa huoneessa. Myös pariskuntien, joista toinen osapuoli on marokkolainen, kannattaa varautua esittämään avioliittotodistus. Suurimpien kaupunkien ja turistikohteiden majoitukset pyytävät harvemmin dokumentteja suhteen todistamiseen ja toisinaan pelkkä asiasta etukäteen ilmoittaminen riittää.

Pankit

 

Pankkeja on Marokossa yleisesti kaupungeissa hyvin ja pankkiautomaatteja löytyy paljon. Käteisellä maksaminen on yleistä eikä kortilla maksaminen ole kaikkialla mahdollista.

Marokon valuutta on dirhami (MAD). Marokko on asettanut valuutalleen vienti- ja tuontirajoituksia, nykyisin maahan saa viedä korkeintaan 1 000 dirhamia, joka on vähän yli 90 euroa. Suurin osa matkakassasta kannattaa ottaa mukaan euroina tai suositellummin nostaa käteistä paikan päältä. Maksuliikennettä hoidetaan Marokossa myös shekeillä.

 

Pukeutuminen

 

Marokon ilmasto on vaihteleva, sääoloihin tulisi varustautua keskimäärin samanlaisin vaattein kuin Suomen kesään. Kylmin ajanjakso on marraskuusta maaliskuuhun, jolloin on ajoittain tarvetta kylmältä tuulelta ja sateelta suojaaville ulkovaatteille. Vuoristoihin suuntaavien kannattaa talviaikaan varautua myös lumentuloon. Sisätilat ovat usein kosteita ja kivilattiat kylmiä, sillä niissä ei ole lämmitystä. Kesän kuumaan aikaan ilmavat ja mukavat vaatteet ovat tarpeen.

 

Vaikka Marokon yleinen ilmapiiri on vapaamielinen ja länsimaalainen pukeutuminen hyväksyttävää, islamilainen kulttuuri tulee ottaa huomioon pukeutumisessa. Suurissa kaupungeissa pukeutuminen on vapaampaa kuin maaseudulla, mutta vaatteiden tulisi silti peittää polvet ja olkapäät erityisesti turistikohteiden ulkopuolella. Naisten ei tarvitse käyttää huivia.

 

Ravinto

 

Marokon ruokakulttuuri on tyypillisen pohjoisafrikkalainen (käytetyimpiä mausteita ovat korianteri, juustokumina sekä minttu). Tunnetuimpia marokkolaisia ruokia ovat couscous, tajine, pastilla, tangia ja erityisesti Ramadanin aikaan syöty harira-keitto. Suolaisen ja makean yhdistelmää käytetään paljon ruuanvalmistuksessa ja minttutee on suosittu seurustelujuoma.

Marokosta löytyy ravintoloita moneen makuun ja hintatasoon tottuneelle matkailijalle. Etenkin rannikon kaupungeissa on kalaan ja mereneläviin erikoistuneita ravintoloita. Suuremmissa kaupungeissa on paikallisen ravintolatarjonnan lisäksi usein ranskalaista ja italialaista keittiötä edustavia ravintoloita.

 

Kasvisvaihtoehtoja on usein tarjolla ja kasvisten runsas käyttö kuuluu marokkolaiseen keittiöön. Pizzaa ja muuta pikaruokaa tarjoavia ravintoloita ja katukeittiöitä löytyy suurimmista kaupungeista ja turistikohteista. Yleensä noin 5–10 prosentin laskun loppusummasta jätettävä juomaraha on vapaaehtoinen, mutta yleistyvä käytäntö ravintoloissa.

 

Sosiaaliset suhteet

Muslimikulttuuriin ei kuulu eri sukupuolten välisten romanttisten tunteiden osoittaminen kodin piirin ulkopuolella. Eri sukupuolten välisistä julkisista hellyydenosoituksista tulee tämän vuoksi pidättäytyä, vaikka esimerkiksi ystävien kulkeminen käsi kädessä kadulla ei ole Marokossa tavatonta. Ilmapiiri vastakkaisten sukupuolten väliselle seurustelulle on kaupungeissa ja turistien suosimissa matkakohteissa vapaamielisempi. Samaa sukupuolta olevien seksuaaliset suhteet on kriminalisoitu, ja niistä voidaan tuomita vankeuteen. Käytännössä samaa sukupuolta olevien suhteista tuomitaan vain, jos toinen osapuoli on marokkolainen. Turistikohteissa yleinen ilmapiiri on hieman sallivampi.

Sähkövirta

Sähkövirta on sama kuin Suomessa, eli 230 V ja 50 Hz, ja sähköpistokkeet ovat eurooppalaisen standardin mukaisia.

Terveydenhuolto

 

Marokossa toimii sekä julkinen että yksityinen terveydenhuoltojärjestelmä. Suurin osa yksityisistä terveydenhuoltopalveluista sijaitsee suurimmissa kaupungeissa, kuten Rabatissa ja Casablancassa. Sairaaloiden henkilökunta on suhteellisen hyvin koulutettua, mutta englantia puhutaan vain niukasti tai ei lainkaan. Julkisissa sairaaloissa kiireellinen hoito on maksutonta, mutta käytännössä ulkomaalaisilta edellytetään yleensä maksua esimerkiksi yli yön kestävästä hoidosta. Marokon yksityisissä sairaaloissa hoidon taso on huomattavasti parempi kuin julkisella puolella. Maaseudun terveydenhoitopalvelut ovat rajoitetut.

 

Apteekkeja on runsaasti kaupungeissa. Tavallisimpia resepti- ja reseptivapaita lääkkeitä on hyvin tarjolla, mutta erityislääkkeitä voi olla hankala saada. Marokkoon matkustavan kannattaa hankkia kattava matkavakuutus. Marokon viranomaiset eivät vaadi maahan tulevilta rokotuksia. Ennen matkaa on kuitenkin suositeltavaa tarkistaa perusrokotteiden voimassaolo sekä harkita A- ja B-hepatiitti-, vesikauhu- sekä lavantautirokotteita.

 

Marokkoon suositeltavat rokotukset: https://www.rokote.fi/matkailijan-rokoteopas/maat/marokko/  

 

Valokuvaaminen

 

Valokuvaaminen julkisilla paikoilla on sallittua, henkilöitä kuvatessa on kohteliasta pyytää lupa sekä mahdollisesti tarjota pieni rahallinen korvaus kuvan ottamisesta.

Vapaa-aika

 

Marokon vapaa-ajanviettomahdollisuudet vaihtelevat paikasta riippuen. Suuremmissa kaupungeissa on runsaasti valinnanvaraa ravintoloista, kahviloista ja museoista sekä jonkin verran tarjontaa myös esimerkiksi elävän musiikin ja elokuvateattereiden suhteen. Rabatissa ja Casablancassa on laajasti harrastusmahdollisuuksia sekä erityisesti suurille ulkomaalaisyhteisöille suunnattua toimintaa. Uskonnollisista yhteisöistä juutalaisilla on perinteisesti näkyvä asema Marokossa, mutta myös roomalaiskatolisilla, protestanttisilla ja ortodoksisilla kirkoilla on omat toimivat seurakuntansa suuremmissa kaupungeissa. 

Liikunta ja ulkoilu

Marokossa on rikas ja monipuolinen luonto ja mahdollisuudet liikuntaan sekä retkeilyyn ovat erinomaiset. Esimerkiksi golfkenttiä, kuntosaleja ja tenniskenttiä on runsaasti, joskin monet urheilumahdollisuuksista liittyvät erilaisten klubien toimintaan. Rabatin läheisyydestä löytyy ratsastustalleja ja purjehdusklubi.

 

Marokossa on oivallisia uimarantoja niin Atlantin kuin Välimerenkin puolella, ja mahdollisuuksia vesilajeihin surffaamisesta leijalautailuun. Rantakausi on kesäkuusta lokakuuhun. Uidessa on syytä noudattaa varovaisuutta voimakkaiden virtausten ja aaltojen takia.

 

Marokossa on hyviä vaellusmahdollisuuksia, erityisesti Atlas-vuorten rinteillä, ja lumen määrästä riippuen vuorilla on myös mahdollista lasketella, erityisesti Ifranen ja Oukaimedenin hiihtokeskuksissa.

Lomamatkat ja nähtävyydet

Lomakohteista suosituimpia ovat Marrakesh ja Agadir, joista jälkimmäinen on kansainvälisesti tunnettu rantalomakohde. Marokossa on runsaasti historiallisia nähtävyyksiä Volubilian roomalaisraunioista esimerkiksi Fesin ja Essaouiran vanhoihin kaupunkeihin, mutta myös ainutlaatuisia maisemia kauniista rannikoista vaikuttaviin vuoristoihin ja Saharan hiekkadyyneihin. Kuuluisa sininen Chefchauenin kaupunki vuorten keskellä, rannikon satamakaupunki Tanger ja Ait-Ben-Haddoun vanha linnoitus ovat myös suosittuja matkustuskohteita. Marrakeshistä järjestetään erilaisia ohjattuja retkiä vuorille ja Saharan autiomaahan.

 

Unescon maailmanperintöluettelossa on kahdeksan marokkolaista kohdetta: Volubilisin rauniot, Meknesin historiallinen kaupunki, Ait-Ben-Haddoun Ksarin maalinnoitus, Essaouiran, Fèsin, Marrakeshin ja Tétouanin vanhat medinat ja portugalilainen kaupunki El Jadida.

 

Omatoimimatkailu Marokossa on mahdollista, jolloin erityisesti ranskan tai arabian kielitaidosta on hyötyä. Marokosta on hyviä matkaoppaita ranskaksi, englanniksi, espanjaksi ja saksaksi. Internetistä löytyy paljon Marokon matkailumahdollisuuksista kertovia sivuja, esimerkiksi:

 

Lonely Planet: https://www.lonelyplanet.com/morocco

Visit Morocco: http://www.visitmorocco.com/

 

Kulkeminen

 

Kätevin tapa Marokossa liikkumiseen on taksi, joita löytyy lyhyempiä matkoja kaupungissa ajavia ”petit taxeja” sekä pidemmän matkan kulkevia "grand taxeja". Takseja on helposti saatavilla päiväsaikaan ja niillä matkustaminen on edullista. Taksit ottavat usein kyytiin useampia samaan suuntaan meneviä matkustajia, joten ei kannata hämmästyä, jos taksi ei suostu ajamaan pyytämääsi kohteeseen – muut kyytiläiset voivat olla matkalla aivan toiselle puolelle kaupunkia. Maksu tapahtuu käteisellä, ja on suositeltavaa maksaa joko tasarahalla tai mahdollisimman pienillä kolikoilla, sillä vaihtorahaa on usein saatavilla heikonlaisesti. Takseissa on mittarit, ja taksimatkan aluksi kannattaa varmistaa, että kuljettaja laittaa mittarin päälle.

 

Monet Marokon kuuluisimmista nähtävyyksistä ovat muutaman tunnin ajomatkan päässä suurista kaupungeista Rabatista ja Casablancasta. Auton vuokraaminen on mahdollista monilta maassa toimivilta paikallisilta tai kansainvälisiltä autonvuokrausyrityksiltä. Tiestön kunto on vaihtelevaa: moottoritiet ovat erinomaisessa kunnossa, kun taas maatiet saattavat olla hyvinkin heikkokuntoisia, erityisesti sadekaudella. Liikenne on paikoin kaoottista eikä liikennesääntöjä noudateta. Tämä vaatii autolla liikkuvalta erityistä valppautta. Liikenneonnettomuudet ovatkin Marokossa matkailevan suurin turvallisuusriski.

 

Suurimpien kaupunkien välillä on hyvät junayhteydet ja moniin turistikohteisiin myös toimivat ja edulliset bussiyhteydet. Marokossa toimivia bussilinjoja ovat esimerkiksi Supratours ja CTM, joilla on omat bussiterminaalit kussakin kaupungissa. Bussit ovat ilmastoituja ja edullisia.

 

Supratoursin sivut: http://www.supratours.ma/

CTM:n sivut: http://www.ctm.ma/

Marokon rautateiden ONCF:n sivut: http://www.oncf.ma/Pages/Accueil.aspx

 

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Rabat

Päivitetty 13.12.2017

Takaisin ylös